Drie verenigingen onder één dak aan De Klavers

KLJ Belsele, JC De Galjaar en turn- en dansclub Ritmica zijn na twee jaar voorbereiding klaar met hun huiswerk. Maandag hebben ze de omgevingsvergunning aangevraagd voor hun gezamenlijke nieuwbouw, die een plek krijgt vlak naast sporthal De Klavers.

De verenigingen KLJ Belsele, JC De Galjaar en Ritmica bouwen samen aan hun toekomst. Al jaren kampten deze drie Belseelse verenigingen met ruimtegebrek. In plaats van elk een eigen nieuwe stek te bouwen, gaan ze één gemeenschappelijke nieuwbouw zetten, met steun van de stad. In augustus kregen ze een opstalrecht van de Sint-Niklase gemeenteraad voor een stuk grond pal naast sportcentrum De Klavers. Daar komt een instuif voor jeugdhuis De Galjaar, lokalen voor de jeugbeweging KLJ en een danszaal voor sportclub Ritmica, in één gebouw. KLJ en JC De Galjaar nemen de gelijkvloerse verdieping in, Ritmica vestigt zich op de eerste verdieping. De drie verenigingen treden zelf op als bouwheer. “Geen evidente stap. Dat idee heeft een tijdje moeten rijpen. Het vergt heel wat gezamenlijk overleg. Maar we zijn nu twee jaar bezig en hebben er alle vertrouwen in”, klinkt het bij de drie verenigingen.

“Niet evident”

De stad komt met subsidies over de brug. Uit het jeugdbudget gaan er investeringssubsidies van in totaal 300.000 euro naar KLJ Belsele en JC De Galjaar. Uit het sportbudget krijgt Ritmica 100.000 euro en een renteloze lening van 200.000 euro. Verder zorgt de stad ook voor de omgevingswerkzaamheden, zoals de herinrichting van de parking, een rondweg en de aanleg van nutsleidingen. “We maken hiermee een unieke samenwerking mogelijk tussen drie verenigingen die een oplossing nodig hebben voor hun voortbestaan. Dit is in ieder geval ook goedkoper dan drie aparte nieuwe gebouwen realiseren. Bovendien is er ook de mogelijkheid om de infrastructuur van sportcentrum De Klavers te gebruiken. Dat dit geen makkelijke opdracht is voor de drie betrokken verenigingen is evident. De tijd die er tot nu toe in de voorbereiding is gestoken, bewijst dat het geen makkelijke oefening is. Ook het verschil in steun is een moeilijk punt geweest. Maar dit is de best mogelijke oplossing voor de drie. En de stad zal tijdens het hele bouwproces ook alle nodige steun aanreiken”, klinkt het bij schepen voor Sport Peter Buysrogge (N-VA) en schepen voor Jeugd Wout De Meester (Groen).

Bij de oppositie zijn er vraagtekens. “We zijn tevreden, want beter laat dan nooit”, stelt Jos De Meyer (CD&V). “Maar er zal begeleiding en expertise nodig zijn om hen bij te staan.” Ook Julien Ghesquière (CD&V) denkt er zo over. “Het is goed dat er een oplossing is. Al twaalf jaar vraag ik om een jeugdhuis in Belsele. Maar bij deze constructie kun je je wel vragen stellen, zeker over het budget dat beschikbaar wordt gesteld en al zeker in vergelijking met de subsidies voor andere jeugdhuizen of voor kleinere sportclubs. Het is ook niet eenvoudig voor de verenigingen om zelf als bouwheer op te treden.”

Noden

Dat er een nieuw jeugdhuis in Belsele moet komen, is al langer duidelijk. De jongeren van De Galjaar zitten intussen al vele jaren in een tijdelijke constructie aan De Klavers, die bestaat uit twee containers. De KLJ van Belsele is gehuisvest in een kleine woning aan het Hof van Belsele en is al langer vragende partij voor een nieuw jeugdlokaal. Turn- en dansvereniging Ritmica zag dan weer haar ledenaantal de voorbije tien jaar van 350 tot bijna 1.000 stijgen en zit verspreid op een achttal locaties. “Daarom zijn we stap voor stap gaan nadenken over een manier om die drie vragen in één keer op te lossen, via een gezamenlijk bouwproject. Vandaag zijn we op een belangrijk moment gekomen, met het indienen van de omgevingsvergunning. De werkzaamheden kunnen wellicht starten in mei 2019. De opening is gepland voor het najaar van 2019.”

Op maandag 5 november om 19.30 uur wordt het bouwproject voorgesteld aan de buurtbewoners. Die infovergadering vindt plaats in basisschool Gavertje Vier in Belsele.

 

bron: https://www.hln.be/regio/sint-niklaas/drie-verenigingen-onder-een-dak-aan-de-klavers~ad592890/ (10/10/2018)

Irish gambling website www.cbetting.co.uk Paddy Power super bonus.