"We vinden een plekje voor iedereen!"

De stad wil volgende maand klaarheid scheppen over de multifunctionele invulling van de site De Klavers in Belsele. Liefst zes verenigingen en organisaties vragen er om de nodige ruimte om uit te breiden of steun voor een nieuwe thuisbasis, zoals jeugdhuis De Galjaar en de KLJ. Hoe het er moet uitzien én wat het mag kosten, die knoop wil het schepencollege in september doorhakken.

Al jaren is jeugdhuis De Galjaar vragende partij voor betere huisvesting. Het jeugdhuis bestaat zeven jaar en al die tijd brachten de jongeren in enkele containers door, naast sporthal De Klavers, waar ze maximaal met veertig binnen kunnen. Dát ze een definitieve stek zouden krijgen, had het Sint-Niklase schepencollege al eerder aangegeven door 300.000 euro in te schrijven op de begroting voor 2017. Alleen is jeugdhuis De Galjaar niet meer de enige die in Belsele met dergelijke vragen zit. Ook jeugdbeweging KLJ wil nieuwe lokalen, terwijl ook de buitenschoolse kinderopvang aan De Klavers slecht gehuisvest zit. Verder gaat de stedelijke basisschool Gavertje Vier de capaciteit uitbreiden en zijn er nog twee sportclubs met vragen. Daarom werkt de stad aan een ruimtelijke visie voor de hele site van De Klavers, met het doel om alle betrokken partijen er een oplossing voor te leggen op de site achter de sporthal.

Aan jeugdhuis De Galjaar en de KLJ vroeg de stad bovendien om na te gaan of ze samen een oplossing zien, waardoor multifunctionele ruimtes en gedeelde infrastructuur de kostprijs zouden kunnen beperken. "Het is een moeilijke puzzel. We moeten niet alleen de ruimtelijke invulling van de site bepalen, maar ook uitklaren wat financieel nodig en mogelijk is. We beginnen er echter niet van nul. In sporthal De Klavers beschikken we al over een polyvalente zaal. Voor het jeugdhuis zouden we dus alleen een instuifruimte moeten bouwen. Vraag is wat er door het jeugdhuis en de KLJ gemeenschappelijk kan worden gebruikt. En dan zijn er nog alle ruimtelijke vragen van andere betrokkenen. Midden september willen we die knopen doorhakken. Ik geloof wel dat er voor iedereen een oplossing mogelijk is", zegt Jeugdschepen Wout De Meester (Groen).

De oppositie stelt zich echter vragen. "Het is goed dat er een ruimtelijke visie ontwikkeld wordt voor alle betrokkenen, waardoor ook enige architectonische eenheid mogelijk is", stelt CD&V-raadslid Jos De Meyer. "Maar de aanpak in Belsele is toch anders dan met Troelant in Sinaai en 't Verschil in Nieuwkerken. Die zijn gebouwd door de stad, terwijl De Galjaar dat in Belsele zelf zal moeten doen, met subsidies van de stad. Voor een jeugdhuis is dat echter niet evident. Ook voor de KLJ is een renteloze lening een optie, in plaats van subsidies. En sportclub Ritmica is dan weer enkel vragende partij voor een grond om op te mogen bouwen. Het is belangrijk dat voor alle verenigingen per sector - of het nu sport, jeugd of cultuur is, dezelfde criteria worden gebruikt."

Dringend keuzes maken

Welke constructie er ook uit de bus komt, is nog even afwachten. "Stedenbouwkundig zit alles goed, een bestemmingswijziging moet er al niet gebeuren. We moeten nu wel stilaan keuzes maken. En dan zeg ik niet dat dat we in 2017 al kunnen bouwen, maar ook niet dat dat zeker níet zal lukken", aldus De Meester.

 

BRON: Het Laatste Nieuws

Irish gambling website www.cbetting.co.uk Paddy Power super bonus.